5 tipp, hogy honnan (és honnan ne) inspirálódjunk Fine Art fotók készítéséhez

1. Más fotósok – csak mértékkel

Teljesen normális, hogy ismerni szeretnénk a nemzetközi trendeket, illetve hogy van egy-két jeles fotográfus, akinek a képei igazán nagy hatással vannak a művészetünkre. De próbáljunk meg közben valamennyire egyediek lenni. Ha inspirálódunk is a többi fotóstól, inkább csak bizonyos elemeket vegyünk át. Egy-egy kéztartást, pózt, színvilágot nyugodtan magunkévá tehetünk, de fedezzük fel azt a látásmódot, ami igazán csak a miénk. Tervezzünk, alkossunk magunk és találjuk meg a műfaj igazi szépségét, hogy a Fine Art több lehessen annál, mint amilyennek azt ma néhányan látják: egy furcsa, kitekert pózban, száraz virággal a kezében pózoló, agyonretusált kislány. :-) 

 

2. Festmények – a legjobb választás

Sokszor elhangzik, hogy a Fine Art festményszerű portrét jelent, így az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha festményekről inspirálódunk. Ha eddig esetleg nyaralás alatt kihagytad a múzeumlátogatást a programok közül, mostantól ne tedd! Vagy egyszerűen tölts el egy napot Budapesten a Szépművészeti Múzeumban! Ne csak azt nézd, hogy mit ábrázol a festmény. Vizsgáld meg hosszasabban, hogy milyenek az uralkodó színek, milyenek a szín- és tónuskontrasztok, honnan jönnek a fények és ezzel milyen hangulatot próbált elérni a festő, milyen a kompozíció, és mindez hogyan segíti a modell kiemelését? Ugye milyen jól jönnek most az iskolában tanult műalkotás elemzési technikák? 

Szerencsére a mai modern világunkban nem feltétlenül kell személyesen felkeresned a múzeumokat, jónéhány jeles múzeum - így például a londoni National Gallery is  - online látogatható!

 

3. Filmek, sorozatok – a szórakozást kedvelőknek

Ezt nem is kell túl sokat magyarázni, a legegyszerűbben hozzáférhető műfajról van szó. Talán emlékeztek a Boleyn Anna, vagy a Szolgálólány meséje képsorozataimra. Ezeket olyan filmek/sorozatok ihlették, melyek az idők folyamán valami miatt  nagy hatással voltak rám. Gyerekkorom óta imádom a kosztümös filmeket, így ilyen szempontból igazán szerencsés helyzetben vagyok, de az igazság az, hogy szinte bármilyen modern film rejtegethet számunkra ötleteket. Tudtad például, hogy a filmkészítők szándékosan manipulálnak minket a színek használatával? A szolgálólányok ruhája sem véletlenül piros, utal egyrészt a termékenységükre, de az erőt és bátorságot is szimbolizálja, míg a feleségek kékeszöld öltözete hideg és távolságtartó, szomorú és reménytelen helyzetükre emlékeztetve minket.

 

4. Antik vásár és régiségpiac – inspirálódj kalandozva

Régiségpiacra menni nagyon jó móka (legalábbis szerintem). Menj el és fedezd fel a város híresebb piacait. Nekem eddig a budaörsi és ecseri piachoz volt szerencsém, de már jó ideje tervezem, hogy megnézem a Klauzál téri Antik Placcot is. De például amikor meglátogattam a Németországban élő barátnőmet, első dolgom volt, hogy elvitessem magam a helyi antik vásárba. Nem kell, hogy konkrét terved legyen, csak menj el, nézz körül és egyszer csak jön az ihlet. Vettem így én már hegedűt, babát, gyertyatartót, macit, antik kódex lapokat... Az sem baj, ha nem tudod rögtön, hogy mire fogod használni, egyszer csak megtalálod majd az idejét és a módját, ebben biztos vagyok. 

 

5. Könyvek – minden mennyiségben

Végül, de nem utolsósorban jöjjenek a könyvek.  Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok című kötete volt az egyik mű, amit nagy élvezettel forgattam és bárkinek szívesen ajánlanám. A könyv a 18-19. századi hölgyek divattitkain és hétköznapjain keresztül a mindennapok történelmét tárja elénk, rengeteg apró elképzelés és ötlet bújik meg a sorok között. ❤ Másik örök kedvencem a képekkel is illusztrált Hétköznapi élet sorozat, melynek különböző kötetei a Napkirály korától a Habsburgokon keresztül Napóleonig több olyan korszakot is lefednek, amely méltán szolgálhat inspirációként a Fine Art stílust kedvelők számára.